Nieuws

Alpha Audio Akoestiek tweaks

  Monday 03 May 2021, 14:42

Zonder toestemming van de Alpha Audio site geplukt, erop vertrouwend dat ze het vast goed zullen vinden.

Een van de mooie kanten van een hobby is het verbeteren van een product, set-up of totaaloplossing. Tweaken noemen we dat ook wel. Het gaan in geval van audio veelal om het koppelen of ontkoppelen van luidsprekers, het reduceren van galm in de luisterruimte of wellicht het aanpassen van de energievoorziening. Wij lopen in deze korte video een paar gratis en / of veel toegepaste en effectieve tweaks langs.

Akoestiek is en blijft een ondergeschoven kindje in de audiohobby. En dat is zonde, want het is minimaal de helft van de weergave. Met dat in het achterhoofd is het heel verstandig om de basiszaken goed voor elkaar te hebben: galm en de eerste reflecties. Galm is heel vervelend. Het zorgt voor enorm veel afleiding en uiteindelijk 'versmering' van de weergave. En dat willen we niet.

De eerste reflecties willen we ook behandelen. We hebben het dan over de eerste objecten waar het geluid links, rechts, boven en onder tegenaan 'ketst'. Deze zijn gemakkelijk te vinden met een spiegel. Als u op de bank zit en u zit via de spiegel de speakers, dan is dat een eerste reflectiepunt. Door op deze punten te absorberen of te verstrooien voorkomt u dat de reflecties de directe weergave verstoren.

Behandelen van de ruimte kan met gordijnen, een kleedje of bijvoorbeeld foto's op akoestisch doek. Een stoffen bank doet ook al wonderen. En een boekenkast is vaak een perfecte diffuser. Door deze basiszaken aan te pakken, verbetert u in veel gevallen drastisch het totaalplaatje. En vaak wordt de woonkamer of luisterruimte er ook wat gezelliger van!

Twee dingen die de set altijd slechter laten klinken: een salontafel tussen u en de set. En een tv tussen de speakers. Dit zijn enorme reflectie-objecten die het stereobeeld beïnvloeden.

Bekijk dit artikel