Nieuws

PSI Audio and Yello

  Monday 02 November 2020, 13:39

Kinderlijk plezier voor verfijnde geluidssculpturen
Boris Blank is van jongs af aan gefascineerd door verschillende geluiden. "Ik had al affiniteit met geluid lang voordat we met Yello begonnen. Als kind was ik al gefascineerd door een verscheidenheid aan geluiden en de sfeer van ondergrondse garages en echo's. Dit ging over in mijn muzikale carrière, aangezien geluid altijd belangrijker voor me is geweest dan de symfonische aspecten." 

Als een van de pioniers op het gebied van samplingtechnologie ontwikkelde Boris Blank zijn eigen muzikale signatuur en combineert hij op meesterlijke wijze elektronische geluiden met menselijke warmte. Blank vond de perfecte partner voor zijn futuristische geluidssculpturen bij zanger en songwriter Dieter Meier, die gezegend is met een bijna kinderlijk plezier in onomatopoëtische en vocale experimenten. Met Yello creëerden de twee muzikanten een geheel nieuwe muziekstijl die zowel critici als enthousiastelingen inspireerde en hen meerdere hits opleverde in internationale hitlijsten, zoals "The Race" en "Oh Yeah".

Gouden geluidsnormen waarop je kunt dansen
Hoewel Yello graag experimenteert, hebben de twee muzikanten er altijd de voorkeur aan gegeven om soundscapes te creëren die persoonlijk aanvoelen. Nummers van Yello zijn leuk, innovatief, inspirerend - en gewoonweg muziek om op te dansen. Boris Blanks fascinatie voor tonale structuren is altijd verbonden geweest met een diepe bewondering voor bas en ritme. Zijn liefde voor Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek is in elk nummer voelbaar en speelt een rol bij het zo uniek en herkenbaar maken van Yello's muziek. Boris Blank haalt herinneringen op: "Er zit een zekere herkenbaarheid en een zekere betekenis in deze nummers. Maar ik kon niet met absolute zekerheid zeggen wat dat is. Misschien heb ik sympathie voor bepaalde ritmische structuren of basgeluiden. " Het is zeker een uitdaging om stuwende beats, luidruchtige geluiden en de charismatische stem van Dieter Meier net zo meesterlijk te combineren als Boris Blank - hij wordt beschouwd als de onbetwiste meester van zijn vak.

Luidsprekertest? Yello!
Als het gaat om het presenteren van luidsprekers bij hifi-winkels, het kalibreren van concert PA of het selecteren van de perfecte studiomonitor wordt gebruik gemaakt van verschillende muziekgenres. De referentietracks die voor deze taken worden gebruikt, verschillen per gebruikssituatie en individuele voorkeur van de tester. Het kan singer-songwritermuziek zijn, klassieke stukken, jazz of zelfs hardrock. Er is echter één begrip als het gaat om het testen van dynamiek en basweergave met nauwkeurige weergave van fijne details en ruimtelijke diepte: Yello. Maar het duo rust niet op z'n lauweren. Hun nieuwste plaat "Point" werd gemixt in Dolby Atmos en zet nieuwe maatstaven voor het geluid van de toekomst. Boris Blank is enthousiast: "Deze ervaring sprak volledig tot mijn verbeelding en het lijkt bijna op maat gemaakt voor Yello, omdat onze klanken echt schitteren in zo'n akoestische omgeving. (...) Ik ben meer dan blij dat ik deze ervaring mag opdoen. "

Monitoren gemaakt door PSI Audio - legendarische akoestische normen
Yello geniet sinds de jaren tachtig wereldwijd succes. Hoewel ze altijd trouw zijn gebleven aan hun oorspronkelijke stijl, is hun geluid altijd geëvolueerd samen met de tools die in de studio worden gebruikt. Van traditionele tape-montage tot hardware-samplers en computergebaseerde muziekproductie: Boris Blank heeft al deze ontwikkelingen meegemaakt en werkt vandaag de dag volledig "in the box", wat hij de snelste en meest inspirerende manier van werken vindt. Eén factor is echter in al die jaren niet veranderd: het belang van een echt nauwkeurige, getrouwe luidspreker die elk detail reproduceert en moeiteloos werken mogelijk maakt. Boris Blank zweert bij zijn PSI Audio-monitoren: "Je kunt gewoon niet werken met slechte luidsprekers, het heeft geen zin. De luidspreker is het hart van de muziekproductie en transporteert audio zodat het echt in het oor komt. Ik gebruik A21-M van PSI Audio en ik ben er absoluut blij mee. "