Nieuws

Sander van der Heide over HPA4

  Thursday 24 September 2020, 17:30
Voor een mastering-engineer is het streven naar een pure audioweergave vaak een eindeloze zoektocht. Sinds de intrede van digitale audio zijn de spelregels volledig veranderd. Een digitale audiostream wordt middels een DA-converter omgezet naar analoge audio en vervolgens aangeboden aan het afluistersysteem.

In dit proces draagt elke bouwsteen minutieus bij aan de audiokwaliteit van het geheel. Wanneer je op het hoogste niveau acteert, is de kwaliteit van een analoge volumeregelaar van cruciaal belang. Een potentiometer of VCA zijn dan geen optie meer. De enige manier om audiokwaliteit te garanderen is het toepassen van een stappenschakelaar of een relaiskrans. En zelfs dan kan er nogal wat misgaan. Om het analoge volume van zijn dCS 954 DA converter te regelen is mastering-engineer Sander van der Heide, na een uitgebreide luistertest, uitgekomen bij de Benchmark HPA4. Deze volledig analoge en programmeerbare volumeregelaar is relaisgestuurd en heeft een signaal/ruis verhouding van meer dan 135dB.

Bovendien is de HPA4 voorzien van een hoofdtelefoonversterker die is uitgevoerd met een feed forward correctie. Deze techniek maakt hem geschikt voor het aansturen van elke hoofdtelefoon.

Sander over de Benchmark HPA4: "Als hoofdtelefoonversterker was de HPA4 in een vergelijkende test al een overduidelijke winnaar. Transparanter, strakker, sneller, stiller of minder aanwezig dan de HPA4 is volgens mij niet mogelijk. Toen ik een volumeregelaar en voorversterker in mijn mastering set-up zocht, was ik hem bijna vergeten. Maar nadat ik bij elk ander apparaat nog steeds vervorming waarnam, was het luisteren naar de HPA4 gewoon een verademing. Er was geen weg meer terug. De HPA4 is de enige optie voor mijn mastering set-up".

http://www.sandervanderheide.nl